Tevékenységeink

RólunkSzabadidőVideóKapcsolat
Képzéseink

Képzéseink

Képzéseink nyitottak minden érdeklődő előtt, akik ezekben a szakmában jártasságot szeretnének szerezni. Tematikus, gyakorlati oktatáson alapuló képzéseink időtartama 8-28 óra.

Praktikum

A 3-6 hónapos külföldi tanulás alatt a praktikáns szerves részét képezi a családnak, része a család életének ezáltal betekintést nyer a mindennapjaiba. Ez nagyban hozzájárul a nyelvtanuláshoz. Ehhez kínálunk mi egy nyolchetes intenzív német nyelvtanfolyamot, nemzetközi kapcsolatokat és szervezeti hátteret. Az elmúlt 23 évben, amióta működik ez a programunk, több mint 3200 diák vett részt képzéseken és tanult Németországban és Svájcban, jelentős tőkét hozva a gazdasági életbe, és sokan közülük napjainkban is mintagazdaságok létrehozói.

Fűszerkert kialakítása

Szarvasmarha tenyésztő, tenyészállat felsimerő képzés

A sikeres állattenyésztés három fő összetevője: FÉNY - VÍZ - LEVEGŐ. Ehhez társul az istálló és állathigiénia, valamint a megfelelő takarmányozás. Ahhoz, hogy az állat jól érezze magát nem kell csillagászati befektetés. Állataink folyamatosan jeleznek nekünk, testtartásukkal, viselkedésükkel. A képzés keretén belül megtudjuk, mit tartsunk szem előtt, ha szarvasmarhát vásárolunk, milyen a megfelelő megtermékenyítés.

Fűszerkert kialakítása

Legelőgazdálkodás

A megfelelő takarmány, a tiszta, letisztított, karbantartott legelő az állattenyésztés egyik kulcsa. Mi a szakaszos legeltetés? Milyen előnyei vannak? Mi a legelő pihentetés? Hogyan szereljük fel a villanypásztort, mire figyeljünk? Milyen villanypásztort válasszunk? Ezek mindennapos kérdések egy gazdaságban, a képzés elvégzése után mindenre választ kapunk!

Fűszerkert kialakítása

Takarmánykészítő képzés

Lévén, hogy az érlelt sajt nem pasztörizált tejből készül, a sajt minőségét meghatározza már a takarmány előállítása. A takarmánykészítő képzést ugyancsak svájci szakemberek tartják. Olyan témák kerülnek feldolgozásra, mint a talajtani ismeretek- minden amit a talajról tudni kell, növények amelyek talajainkról árulkodnak, valamint elméleti és gyakorlati ismeretek a takarmánykészítési munkákról, a kaszálásról, a mezőgazdasági gépek beállításáról, a rend nedvességének megállapításáról, rendpalásról, forgatásról.

Takarmánykészítő képzés

Körömpucoló képzés

Említésre méltó a szarvasmarha körömpucoló képzésünk. A gazdák megtanulhatják a szarvasmarhák körmének szakszerű gondozását, valamint ennek fontosságát.

Körömpucoló képzés

Mezőgazdasági gépek ápolása, karbantartása

Jellemző, hogy pont akkor nem indul a gép, amikor a legjobban szükség lenne rá. Ha úgy küldjük téli álomra mezőgazdasági gépeinket, hogy előtte átnéztük, lemostuk, megtisztítottuk, bezsíroztuk, tavasszal, nyáron, a legnagyobb szükség idején, vígan dolgozik együtt ember és gép.

Fűszerkert kialakítása

Méhész szakképzés

A méhek apró, fura, kicsi, ám annál szorgosabb rovarok. A sok kicsi tesz ki egy nagy egészet. Vidékünk bővelkedik gyógynövényekben, illatos mezőkben, ahol a méhek is jól érzik magukat. A méhészkedés nem hobbi, sokkal inkább egy különös életforma.

Fűszerkert kialakítása

Sajtkészítő képzés

Konrad Suter svájci, valamint Portik Hegyi Lóránd sajtmesterektől tanulhatnak a helyi gazdák. Konrad mester harminc éve kavarja rézüstben sajttá a tejet, Svájcban minőségellenőre az érlelt sajtoknak. A képzéseken a résztvevők hasznos ismereteket sajátíthatnak el a tejtermelésről, fejési technikákról, a fejőgép felépítéséről, működéséről, tisztán- és karbantartásáról, a tej raktározásáról, értékesítéséről, a sajt hibáiról és minőségi szavatolásáról. Nem elhanyagolható a pince, pinceklíma, ennek kialakítása, csak így lehet kerek a sajt. A gyakorlati képzések része a joghurtkészítés, kiemelt tematika a higiéniai ismeretek fontossága.

Fűszerkert kialakítása

Növénytermesztés - családi zöldséges kert kialakítása

Milyen zöldségekre van szüksége egy négytagú családnak? Mekkora felületet hagyjunk a zöldségeinknek? Mit mikor érdemes ültetni a jó termés érdekében? Melyek azok a növények, amelyek jól megférnek egymás mellett, melyek azok, amelyek kifejezetten ki nem állhatják egymás közelségét? Képzéseinken ezekre és sok minden egyéb apró fontos dologra fény derül.

Fűszerkert kialakítása

Gazdasszonyképzés

A gazdasszonynak, a családanyának mindig is fontos szerep jutott a családi gazdaságban. Ha szebbé, könnyebbé és meghittebbé szeretné varázsolni gazdaságuk és családjuk mindennapi életét, ha érdekli a rendszerezett időbeosztás és logisztika, hogyan védekezzünk a lakásban, a gazdaságban, a kertészetben az élősködő rovarok és állatok ellen, ha kíváncsi a főzési és eltevési praktikákra, az állattenyésztés rejtelmeire, a családi gyógynövényeskert és zöldségeskert kialakítására, a gazdanapló összeállítására, egy kis online marketingre, esetleg az elsősegélynyújtás alapjaira, akkor Önt is várjuk képzésünkre.

Fűszerkert kialakítása

Fűszerkert kialakítása

A képzések során a résztvevők elsajátíthatják a talajtani ismereteket, minden amit a talajról tudni kell, a zöldség, fűszer- és gyógynövénytermesztés titkait, hasznos ismereteket a termesztési fogalmakról, növénytársításról, a kertészetben használt eszközökről és típusokról, illetve hogy hogyan lehet növényvédelmet biztosítani bio módon.

Fűszerkert kialakítása

Metsző képzés

Az érdeklődők megismerkedhetnek a gyümölcstermesztéssel, a gyümölcsfák-, gyümölcstermő cserjék, díszfák és rózsák metszésével illetve oltásával, a gyümölcsfák koronájának alakításával, a gyümölcsfák betegségeivel és egyéb, gyümölcstermesztéssel kapcsolatos alapismeretekkel. Ugyanakkor a résztvevőknek lehetőségük van, hogy a gyakorlatban is kipróbálják, megtanulják a metszés és oltás fortélyait.

Metsző képzés

Hagyományos kenyérsütés

A Caritas Vidékfejlesztés udvarán felépített hagyományos kemence jó lehetőséget biztosít arra, hogy nemcsak a gazdákat, hanem a gazdasszonyokat is megszólítsuk. Ők voltak a célszemélyei annak a képzésnek, amely során a hagyományos kenyérsütés fortélyait lehetett elsajátítani.

Hagyományos kenyérsütés

Tevékenységeink

LátványsajtműhelyTangazdaságSzállás és étkezés
Látványsajtműhely
Tangazdaság
Szállás és étkezés
ParasztwellnessKépzésekTerembérlés
Parasztwellness
Képzéseink
Terembérlés
Vissza Fel
Rólunk
A Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés (az 1993-ban Agro-Caritas Transsylvania Alapítvány jogutódja) megalakulását az 1989 után kialakult hátrányos szociális és gazdasági helyzet tette szükségessé, az a felismerés miszerint a felgyorsult, teljesítményközpontú élet új módszereket és kihívásokkal teli akadályokat görget a gazdatársadalom elé, fennmaradásuk az ismereteik bővítésén, képességeik fejlesztésén múlik. Tovább >
Tevékenységeink
Látványsajtműhely
Parasztwellness
Tangazdaság
Képzéseink
Szállás és étkezés
Terembérlés

Agrárminisztérium logomythen-fonds logo
Infók
Rólunk
Szabadidő
Videó
Kapcsolat
Kapcsolat
Gyergyószentmiklós 535500
Hargita megye, Románia

Caritas Vidékfejlesztés:
- Varga Katalin 3 szám
- Mobil: +4-0735-735.155, +4-0730-015.195

Szent Benedek tanulmányi központ:
- Csíky-kert 53 szám
- Mobil: +4-0741-131.027, +4-0741-131.026
Készítette a ColorWeb